Mini szélerőművet minden mobiltelefonra

2014.02.10. 10:05 habba

Minél nagyobb, annál jobb, ez volt eddig a szélerőmű-építés mottója. A dánok épp csak üzembe helyezték Vestast, a világ leghatalmasabb szélerőművét, ami 80 méteres lapátokkal riogatja az Északi-tenger sirályait, amikor a Texasi Egyetem kutatói bejelentették, hogy ők mostantól kicsiben utaznak. J. C. Chao professzor és csapata olyan mini szélerőműveket fejleszt, melyek fesztávja a 2 millimétert sem éri el, és tíz is elfér belőlük egy rizsszemen.

Smallmill.jpg

Kép: fastcompany.com

Small is beautiful, de jogos a kérdés: mégis milyen hasznot hajt egy körömhegynyi szélerőmű? Például alacsony fogyasztású elektronikai eszközöket lát el energiával. A professzor szerint 100 darab ilyen malmocska teljesíményével egy lemerült mobiltelefon percek alatt életre kelthető, de a fejlesztés nagyobb lehetőségeket is tartogat.

Az ötlet a feltaláló kertjében született, nem messze a dallasi reptértől, ahol éjjel-nappal  fúj a szél. A professzort nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy ez a töméntelen energia zabolázatlanul süvít el a kertkapu felett, ezért kezdte el kutatni a szélenergia háztáji hasznosításának lehetőségeit. Egy mikrosebészeti eszközöket gyártó taiwani cég közreműködésével elkészítette az első  terveket, majd Texasban elkészültek a prototípusok. A 2 milliméter „magas”, 100 mikron vastagságú szélerőművek laboratóriumi körülmények között kitűnően működnek, úgy pörögnek, hogy abba belekötni nem lehet:

Más kérdés, hogy a minimalom hogyan birkózik meg a vadabb szelekkel és a szálló porral, ami pillanatok allatt zavart okozhat finom szerkezetében. Ha erre megfelelő megoldás születik, Chao szerint akár egész házfalakat is benépesíthetnek majd a kis szélerőművek, hogy kitermeljék a világításhoz vagy a vezeték nélküli kapcsolathoz szükséges energiát, sőt, kis reszeléssel szenzorként is használhatók. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy a forgattyúkat egyszer majd napelemmel kombinálják, amivel végsősoron egy komplett, éjjel-nappal termelő zseberőműhöz jutunk.

Kíváncsiak vagyunk, élesben hogyan teljesítenek majd a szélforgók. A mini széllapát kétségtelen előnye, hogy se sirályokat, se Afrikából ingázó vadludakat nem fenyeget, egy muslica is legfeljebb csak megbotlik benne.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr545804098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása