Okos otthon varázstérképpel, Harry Pottertől

2014.07.03. 21:15 habba

Ha lehet választani, hogy egy géppel beszélgetek vagy rajta keresztül valaki mással, szinte mindig az utóbbi mellett döntök. Elismerem, nem túl haladó álláspont egy technológiai ihletettségű blogtól, de legyen ez a futurista coming outja. Szóval nem szeretem megbeszélni a hűtőmmel, mi legyen a vacsora, sosem konzultálok a mosógépemmel a kímélő programokról, és nem akarom, hogy felhívjon a mobilom. Szeretem, ha az okos gép intelligensen hallgat. Amit például az LG az idei CES-en okos otthon címén bemutatott (háztartási gépek, melyek chatelni akarnak veled és álproblémákkal traktálnak), nekem túl bizarr és céltalan.

Ha már mindenképpen okos otthonokról fantáziálunk, akkor van itt egy sokkal izgalmasabb vízió, gyakorlatilag a megvalósulás küszöbén, már csak piacra kell dobni. Az USA-ban olyan intelligens otthont építettek, amely tudja a család minden titkát, ezért inkább bölcsen hallgat. Igaz, mindeközben lakói minden léptét követi, és mobilon is megmutatja, merre járnak. Igen, pont mint azon a vicces térképen a Harry Potterben.

A találmány gazdája Kamin Withehouse, a Virginiai Egyetem professzora, aki évek óta kutatja, hogyan lehet szenzorok segítségével továbbfejleszteni az intelligens otthon koncepcióját. Ötletét olyannyira a Harry Potter film inspirálta, hogy a projekt maga is a Marauder’s map (azaz a Tekergők térképe) nevet kapta. Withehouse szerint az okos otthonok egyre inkább a gépekről és a technológiáról szólnak, kevésbé az emberről, aki használja őket. Ezen akart változtatni, amikor kísérleti jelleggel négy charlottesville-i lakást szerelt fel egy mindent látó szenzorhálózattal.

A rendszer azért különleges, mert anélkül érzékeli a mozgást és a házban végzett tevékenységeket, hogy a lakók nyomkövetőt viselnének vagy tolakodó kamerák figyelnék őket. Withehouse valójában egyszerű biztonságtechnikai érzékelőket használ. A bejáratnál rögtön egy ultrahangos szenzor sasol, ami azonnal letapogatja az ajtón belépők magasságát, hogy pontosan beazonosítsa őket. A helyiségekben meg az elektromos és vízhálózat különböző pontjain további több száz érzékelő figyeli, ki merre jár és éppen mivel foglalatoskodik.  Az adatokat a rendszer a felhőbe küldi, az okos telefonos alkalmazás innen kap minden eseményről valós idejű információt, melyet a térképén megjelenít.

3032542-inline-i-1-internet-of-things-brings-harry-potters-marauders-map-to-life.jpg

Nem mondom, hogy nincsenek etikai fenntartásaim az ötlettel szemben, de ha leküzdöm őket, tisztán látszik, mi mindendre lehet jó egy ilyen alkalmazás. Egyrészt egészen pontosan nyomon követhető vele a pazarló fogyasztás: hamar kiderül, ki folyatja literszám a vizet a fürdőszobai csapból és ki babrál mindig a légkondival. Segíthet a nagyobb tragédiák megelőzésében is, ha szórakozottabb családtagokkal vagyunk megáldva, amennyiben a sütőlapon felejtett rántotta eloltására akár távolról is figyelmeztethetjük őket. Alkalmas lehet idősebb emberek távfelügyeletére, hiszen számukra is megnyugtató, ha tudják, nincsenek teljesen egyedül. És nem utolsó sorban ideális védelmet nyújthat minden betörő ellen, akinek a magassága és kiterjedése nem azonos a miénkkel...

Withehouse professzor már dolgozik a fejlesztés piacosításán, a termék iránt már több cég is érdeklődik, ha minden jól megy, jövőre a boltokba kerül. Fantasztikus merchandising lehetőségek nyílhatnak meg itt, ha az állástalan Daniel Radcliff vagy valamelyik Weasly gyerek bevállalja a reklámját.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr276471467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása