Pánikszoba az irodában

2015.01.15. 21:44 habba

Azt hittük, múlt heti posztunkban minden fontosat megírtunk az irodai design és munkakultúra előre- (néha oldalvást) mutató trendjeiről, erre jön egy friss bejelentés, és máris kénytelenek vagyunk egy újabb poszttal megtoldani áttekintésünket. A hír pedig úgy szól, hogy egy angol tervezőcég bemutatta a munkahelyi stressz felszámolását szolgáló fejlesztését: az Orrb nevű irodai okosfülkét. 

Az Orrb első ránézésre olyan, mint az Alien fényesre suvickolt tojása, de közelebbi vizsgálódás után hamar kiderül, hogy valójában egy áramvonalas pánikszoba, amelyet kifejezetten megtépázott idegrendszerű dolgozók számára építettek. A feladata egyszerű: menedéket és csöndes magányt nyújtani azoknak a kollégáknak, akiknek az open space iroda közönsége nem vidám társaság, hanem marék kukacként nyüzsgő, bosszantóan zajos emberek gyülekezete. Az Orrb gyors segítséget ígér azoknak is, akik a mérges ügyfél vagy a felpaprikázott főnök elől szeretnének elbújni egy kis időre.  

orrb8.jpg

Lee McCormack, az Orrb Technologies vezetője a vállalati wellness kategóriájába sorolja találmányát, amely csöndes meditálásra, feltöltődésre és elmélyült tanulásra is alkalmas. A megfáradt kolléga belépés után egy ágynak is beillő pihe-puha döntött fotelbe huppan, és már kezdődhet is a féktelen lazulás, miközben odakint a többiek harsányan robotolnak. A tojás azonnal légzőgyakorlattal és 5 perces meditációval indít, amit nyugodtan ki lehet tartani akár fél óráig is, de a nyughatatlan munkakutyák aktív pihenés vagy autogén tréning funkciót is választhatnak a műszerfalszerű érintőképernyőn.

orrb1.jpg

A kikapcsolódás és tanulás hatásfokát minden dolgozó számára külön online profilban rögzíti a gép, az ajtaja is személyre szóló okoskártyával nyílik. Elég 20-30 percet eltölteni a komfortos védelmet nyújtó digitális anyaméhben, és az ember szinte újjászületik...

orrb4.jpg
A Orrb először Londonban és San Fraciscoban debütál, McCormack már idén 250 megrendelésre számít. Egy masina ára 10 ezer dollár körül van, erre jön rá az egyelőre bizonytalan mértékű havi előfizetési díj. Bár az Orrb eredetileg a vállalati szféra számára készült, a fejlesztők máris továbbgondolták a lehetőségeit, és iskoláknak, egyetemeknek is melegen ajánlják, hiszen alfában mégiscsak jobban megy a tanulás. (Persze a fegyelmezés eszközeként is szóba jöhet, az engedetlen gyermeket például bármikor be lehet zavarni a tojásba japán horrort nézni.) Van olyan elképzelés is, hogy egyszer majd forgalmas pályaudvarokat és reptereket népesítenek be ilyen nyugikapszulákkal, és már dolgoznak a klinikai alkalmazásán is.

orrb3.jpg

Az Orrb tehát úgy tűnik, a legszutyokabb munkahelyet is elviselhetőbbé teszi, úgyhogy kénytelenek vagyunk újragondolni, amit múltheti posztunkban a pazar irodai környezet jelentőségéről mondtunk. Felesleges hatalmas pénzeket ölni az élményparkszerű irodákba, amikor a stresszes kolléga akár egy kohóüzem közepén is fél óra alatt leszedálható, és egy rafinált autogén kondícionálással újra irányba állítható. San Franciscoban persze fenszi irodára és Orrbra is van pénz, úgyhogy az ottani okos tojásokból valószínűleg a világ legboldogabb dolgozói kelnek majd ki. Övék a jövő.

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr567077751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sandor Akarki 2015.01.17. 02:56:39

"Felesleges hatalmas pénzeket ölni az élményparkszerű irodákba, amikor a stresszes kolléga akár egy kohóüzem közepén is fél óra alatt leszedálható, és egy rafinált autogén kondícionálással újra irányba állítható."
Ezt te sem gondoltad komolyan. lol

Ejjnye Bejjnye 2015.01.17. 05:52:16

Arról nem is beszélve, hogy pánik helyett egy szűk teret kínál alternatívaként.
Vagy az tervező/alkotó mond csacskaságokat, vagy a cikk fordítója - szokás szerint.
Egyébként már magyar wellness szállodákban is létezik több hasonló konstrukció, van teljesen zárt, kagyló formájú rendszer is, amely fényekkel rezgéssel, hanggal hoz rövid idő alatt relax állapotba.

habba 2015.01.17. 09:08:35

@Sandor Akarki: Nagyon jól látod. Legközelebb kénytelenek leszünk kirakni az irónia jelet.

habba 2015.01.17. 09:13:23

@Ejjnye Bejjnye: A cikk értelmezéséhez az említett irónián kívül a hétköznapi metaforák iránti minimális fogékonyság is szükséges.

Anselmo 2015.01.17. 09:45:34

Pedig nekem ez kéne. Csak még a teáscsupornak csináltak volna helyet benne.

Anselmo 2015.01.17. 09:46:47

"az ottani okos tojásokból valószínűleg a világ legboldogabb dolgozói kelnek majd ki"

ez a mondat egy gyöngyszem :)

süti beállítások módosítása