Öt szörnyű jóslat a kimoderált internet jövőjéről

2014.06.01. 08:19 habba

Bajban az internet, úgy tűnik az alkotmánybíróság szerdai döntésével befellegzett a szabad online nyilvánosságnak. Aki még nem hallott volna róla: a határozat szerint az internetes oldalon közzétett sértő kommentekért akkor is felel az oldal üzemeltetője, ha nem volt tudomása a jogsértő tartalomról, vagy ha azokat időben eltávolította. Alig pár héttel ezelőtt az Európai Unió Bírósága is egészen abszurd ítéletet hozott: a Google mostantól kérésre köteles az oldaláról eltávolítani azokat találatokat, melyekről a felhasználó úgy gondolja, hogy a személyiségi jogait sérthetik.

A két döntést bármely füveskönyv vagy Coelho-generátor egyetlen szentenciában kezelné: a kommentelőidért és a találataidért te vagy a felelős, hát szelídítsd meg őket. (Jó, hogy nemcsak Balsai Istvánék, de a luxemburgi kollégák is lapozgatják A kis herceg című elsődleges jogforrást.) Hogy a Futurista mennyire helyteleníti az internet effajta domesztikálását, talán nyilvánvaló. Mivel azonban nem vagyunk közéleti blog, a kritika helyett most inkább a döntések lehetséges következményeire koncentrálunk. Öt pontban foglaltuk össze, milyen lesz 2030-ban a szigorú kontroll alá vont internet. Vigyázat, sötét és szakmailag teljesen megalapozatlan disztópia következik.

shut-up-re-some-more-sx-197393.jpg

1. Magyar György-keresőmotorok lepik el a fórumokat

2030-ban trójai kiberügyvéd-programok és jogi botnetek keringenek majd a neten, perelhető tartalom után kutatva. A virtuális kémek mint a Mátrix polipjai csapnak le a csöndben meglapuló, „megint elment a kurva internet, köszi júpíszí” jellegű kifakadásokra. A jóval feltűnőbb „Szanyi kapitány szüljön sünt!” típusú kommenteket már messziről kiszúrják. A perlő robot szolgáltatás természetesen online lesz megrendelhető, parlamenti frakcióknak mennyiségi kedvezmény is jár.

2. Csupa líra lesz a net

A kártérítési perektől rettegő honlapüzemeltetők csak az ártalmatlan, jól fésült hozzászólásoknak mernek majd helyet adni, ezért a kommentelő szubkultúra sajátos virágnyelvet hoz létre, hogy továbbra is hangot adhasson kritikai véleményének. Akiből hiányzik a költői véna, a klasszikusokhoz fordul majd: "De hisz lehet talán még! a hold ma oly kerek!" (Tegnap délre ígérték a parabola felszerelést a nyomorult tetűk, estig várok, és lemondom a hűségszerződést), stb.

3. A trollkodás a felső tízezer kiváltsága lesz

Az őszinte, zsigeri kommentelést csak a leggazdagabbak engedhetik majd meg maguknak, akik mélyen a zsebükbe nyúlva előre megfinanszírozhatják a honlapnak kiszabandó kártérítést. Az önfeledt anyázást az üzemeltetők prémium szolgáltatásként kínálják majd, a gyémántberakásos mastercardok és golf-klubtagságik mellett új státuszszimbólumként jön divatba az epeszínű trollkártya.

5-Ways-to-Tackle-Trolls-and-A-holes-Online.jpeg

4. Megjelennek a kalózkeresők, az igazi hírek warezben terjednek

Mivel a Google, a Yahoo és a többi nagy kereső csak szigorúan ellenőrzött és megrostált linkeket dobhat ki, felértékelődnek a valódi, életszagú találatok. A Piratebay, az Isohunt meg a többi torrentportál új featurrel jelentkezik: elindulnak a kalózkeresési szolgáltatások, a nyers találatokat titkos szerverekről osztják meg az igazi információra éhes netes közönséggel. A legszaftosabb, cenzúrázatlan adatokhoz (szubjektív véleményt tartalmazó sütireceptek, felsőoktatási rangsorok, posztmodern istenes versek, friss villamosmenetrendek) csak warez oldalakon lehet majd hozzájutni, meghívót szerezni a lehetetlenséggel lesz határos. Politikai elemzésekhez, terméktesztekhez, étteremkritikákhoz és más snuff tartalmakhoz csak a deep weben lehet majd hozzáférni.

5. A felhasználók kitörlik az internetet

A Google-höz már most 3 másodpercenként érkeznek a törlési kérelmek, de a Futurista biztos benne, hogy lesz ez még pörgősebb is. Ha egyszer rákapunk az ízére, eltüntetünk mindent, búcsúzzunk el a big data-tól, a big delete az új buzzword.

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr876240177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi Ténytár 2014.06.02. 11:07:07

@ex-dr. vuk: Mit Del-magyar?

INDEX ugyanígy megszüntette a régi 15 éves fórumot, az újon mar új téma is ha havonta van csak, mert mindent törölnek azonnal, belepesi IP cim alapjan.

Érdekesen a cigányellenes topik a legnépszerűbb és mindig aktív. De ugye tudjuk rájuk nem vonatkozik az ilyen "blog" védelem)

Az ORIGO dettó kb 3 hónappal később nem csak megszüntette, de meg az írmagját is kiirtotta a 10 éves, tobbszazezres forumjának.

Ott szervezkedtek a nickek hogy átvonulnak másik honlapra akkor, hogy legyen ott fórumozás erre két hét alatt az is megszűnt.

Azok a véletlenek...

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:08:51

@kovi1970: 'Mert szerinted egy ilyen fórum "nagy nyilvánosság előtt"-nek számít? nagyon el vagy akkor tévedve.'

Ezt a bíróságra bíznám.

Muad\\\'Dib 2014.06.02. 11:09:11

@kovi1970:
Na de ugye mennyivel könnyebb lenne a helyzet, ha az árnyéka sem vetülne az EU vezető országaira, hogy kizárólag aktuálpolitikai okokból döntik el, mikor mi az antidemokratikus. Ezért kellene erre a kérdésre sokkal komolyabb hangsúlyt fektetni mindenfelé. Igenis, a gazdaságilag vezető németeknél is. Sőt, ott különösképpen.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:09:57

@nu pagagyí: Örülök hogy így kivagytok. Lesz még rosszabb is.

Netuddki. 2014.06.02. 11:11:08

@Muad\\\'Dib: Arról nem tudok vitatkozni, hogy Németországban mennyire van cenzúra. De tartom őket politikailag annyira fejlettnek, hogy a többség akarata érvényesül, és szükség esetén egy rossz törvényen is változtatni tudnak.
Addig meg, ismétlem, nem igazán érdekel mi folyik németországban amikor itt nagyságrendekkel rosszabb a helyzet. Elképzelhetetlennek tartom ugyanis, hogy ott iylen obersovszki, halászzsuzsa féléket alkalmaznának. Persze lehet tévedek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.02. 11:11:09

@kovi1970:

"Na, erről beszéltem, itt a példa. A hozzászóló közismerten fideszpárti, és az orbán rezsim ténykedését azzal próbálja legitimálni, hogy Németországban se tűrik el egy állampolgártól az állam bírálatát."

Én Fidesz-párti? Te szerencsétlen marha!

És én próbálom legitimálni az Orbán-kormány ténykedését? Te nem vagy magadnál!

Érted is, amit olvasol, vagy csak a szavak jönnek le neked, külön-külön, összefüggés nélkül?

igazi Ténytár 2014.06.02. 11:11:13

@ROTFL Manó: A poen az, hogy ha Lázár jöhet azzal, hogy akinek nincs semmije az annyit is ér az rendben, nem sértő.

Ha Kósa jelenti ki hogy a magyar társadalom többsége az nem is igényli hogy morális ember legyen az se sértő.

de egy blog bejegyzés...Azért Lázár is egyből ment feljelenteni ugye.

Bicikliző medve 2014.06.02. 11:11:49

Szerintem itt csak annyi fog változni, hogy a kommenteket először átolvassák a moderátorok, és azután engedik ki (vagy törlik, publikáció előtt). Ez ma is működik bizonyos blogokon.

Petyat 2014.06.02. 11:11:58

Mi számít hitelrontásnak (személy vagy cég esetén) és mi számít közösség elleni izgatásnak?

Konkrétan. Nem írhatom le egy megnevezett politikusról, hogy mennyire aljas dolog amit csinál. Egy cégről, hogy csaló. Egy embercsoportról hogy élősködő, az ügyvédekről, hogy mindehhez elvtelenül asszisztálnak és ezért olyan jövedelmet (jutalmat) kapnak, ami irreálisan magas minden más szakma anyagi megbecsüléséhez képest.

Általánosságban még el lehet mondani, hogy minden politikus emberi hulladék? Armaniba csomagolt szarkupac? Vagy ennek is vége?

Pl.: van egy politikus az országban, aki gyakran szokott is perelni. Ezzel már be is lehet azonosítani. Ha most leírom, hogy szerintem ő az aljadék szarkupacok között is a legundorítóbb mocsadék, akkor perel, de ha általánosságban beszélek a fajtájáról és nem nevezek meg pártot, személyt akkor kimondhatom, hogy a politikus nem ember, vagy legalábbis olyan alfaj, aminek minden szerve olyan mint a többi emberé, csak hiányzik a lelke?

Másik példa: Ha egy cég adócsaló, ügyfeleit, alkalmazottjait átveri és megkárosítja, és én ezt leírom, perelnek. Viszont ha leírom a véleményem a vállalkozói szféráról: A Magyar KKV-k többsége sunyi csaló bűnbanda, vagy azt mondom, hogy nagy számban vannak köztük olyanok, ahol totál dilettantizmus uralkodik, ha akarnának sem tudnának jól működni.

Ezek a kijelentések közösség elleni izgatásnak minősülnek, vagy a világról még lehet véleményem?

És ha azt mondom, hogy az országban uralkodó állapotokhoz a gátlástalan vállalkozók és a korrupt politikusok 25 éves ténykedése vezetett, az emberek többsége pedig mindezt tehetetlenül kellett végignézze, mert a demokrácia és a jogállam kifejezések eleve értelmezhetetlenek ebben a rendszerben.

Az előző bekezdésben milyen csoport ellen izgatok? A politikusok és vállalkozók közös halmaza nevezhető csoportnak?

Azt talán még leírhatom, hogy egy csalásra, félrevezetésre és hazugságokra épülő világban élünk, mert ebben a mondatban senkit nem neveztem meg. Vagy a világ az emberek társadalmának csoportja, tehát ezért a mondatért mindenki beperelhet?

Netuddki. 2014.06.02. 11:12:22

@Tiszteltetem Brüsszelet: "Ezt a bíróságra bíznám."

Aha, persze, addig legalábbis amíg a bíróság a te érdekeid szerint dönt...

esefe 2014.06.02. 11:13:40

@maxval a gondolkodó birca: "A háttérhatalom szemében óriási szálka az internet, miatta nem elég hatékony a médiapropaganda. Hamarosan komoly korlátozások lesznek az egész világon, persze ezek majd "antiterrorizmus" meg "pedofíliaellenes küzdelem" címszó alatt fognak futni."

Egyértelmű. Kár mert én lassan két évtizede jól szórakoztam vele, szabadidő egy részében. Lassan valóban el kéne innen húzni!

ex-dr. vuk 2014.06.02. 11:14:37

@Muad\\\'Dib: ugyan nalunk nincs precedensjog, de ha lenne mar latnam magam elott, ahogy az onkormanyzatnak felelosseget kellene vallalnia az utcan elhangzottak miatt :D
Az irany tenyleg felhaborito, es szerintem zsakutca - az internetet nem lehet cenzurazni!

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:14:41

@ténytár: MIt hazudozol már megint?

Sértegetni mindig is lehetett és a jövőben is lehet. Amíg nem valósít meg BCS-t. Lázár és Kósa mondása sem valósít meg semmilyen BCS-t.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:18:02

@ex-dr. vuk: 'Az irany tenyleg felhaborito, es szerintem zsakutca - az internetet nem lehet cenzurazni!'

Amikor a kurucot akarták nagy sikerrel bedarálni előbb a ballibsik, majd a fidesz, akkor nem volt hangos ajvék itt az Indexen.

Hehhe, mehehe. Aztán a libsik bedarálták magukat, most meg a szocikat is. Priceless.

esefe 2014.06.02. 11:18:45

@Petyat: Véleményed lehet, de újra el kell azt hallgatnod mint 1989 előtt. Nagy kár, hogy újra ide jutottunk, hogy egyesek (a legtöbb esetben rajtunk polgárokon élősködők) személyiségi jogai, megint többet érhetnek, mint a szólás- és véleményszabadság. Ezt nem hittem volna a rendszerváltáskor, bár belátom naiv voltam.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:23:37

@esefe: 'Véleményed lehet, de újra el kell azt hallgatnod mint 1989 előtt.'

Miért is? Hol is mondja ki az AB határozata hogy nem írhatod le a véleményedet?

Ja hogy nem akarsz érte felelősséget vállalni? Ez nem túl pógári magatartásforma.

esefe 2014.06.02. 11:24:08

@Tiszteltetem Brüsszelet: Hangos biztos nem, de én azt is utáltam. Nem csak a bolsik nem ugathatnak több. hanem te sem. nem csak nekik kell százszor meggondolni, mint mondanak, hanem neked is.

Hacsak nem vagy provokátor, beépített ügynök.

esefe 2014.06.02. 11:28:44

@Tiszteltetem Brüsszelet: Olvasd el az alkotmánybíróság határozatát! Utána gondolkozz! Nézd meg pereltek e mostanában politikusok blogokat! Utána gondolkozz! Nézz utána, nehezményezték e politikusok és nagyvállalkozók a róluk megjelent kommenteket! És gondolkozz!

Nekem már az ükapám is pesti polgár volt. Ne taníts arra mi is a polgári gondolkodás!, mert látható, hogy neked arról fogalmad sincs, a polgári szabadságjogokról nem is beszélve.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:29:37

@esefe: Eddig sem követhettél el becsületsértést vagy rágalmazást a Btk. szerint, csak a sértett nem vehetett elégtételt.

Vihar a biliben.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:30:48

@esefe: Nem válaszoltál a kérdésemre, felteszem még1x.

'Hol is mondja ki az AB határozata hogy nem írhatod le a véleményedet?'

nu pagagyí 2014.06.02. 11:33:20

@Tiszteltetem Brüsszelet: Minden tisztességtelen húzás tölti azt a bizonyos poharat, amelyikbe végül egy csepp is elég lesz.

esefe 2014.06.02. 11:34:45

@Tiszteltetem Brüsszelet: Mondod te. Majd éppen átvállalják a blogok meg a honlapok a száz pert és magyarázkodást az egyes kommentek miatt. (Mert ugye az se segít, ha később leveszik) Inkább nem lehet majd kommentelni.

Hihetetlen, hogy vannak emberek, akik örülnek, hogy valamit ezentúl nem szabad. És még ők kérik számon a polgári gondolkodást.

És ezt mondom úgy, hogy rengeteg kommentelő stílusa nem teszik. De én nem akarom azokat sem kiirtani. Én azt szeretem, ha a vélemény szabad, legyen az bármilyen szélsőséges! Én valóban polgár vagyok, nem szolga, aki csak úgy képes gondolkodni, mint a szolgák.

ex-dr. vuk 2014.06.02. 11:35:07

@Tiszteltetem Brüsszelet: na vegre, hatha elmagyarazod nekem, mi az a "libsi". Illetve, hogy te mit ertesz alatta.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:35:28

@nu pagagyí: Népfelkelés?

De akkor hogyhogy minden választáson szarabbul szerepeltek, mint az előzőn?

esefe 2014.06.02. 11:36:02

@nu pagagyí: Ahogy mondod. Én eddig inkább barátsággal figyeltem a Fidesz működését, ha nem is voltam a pártkatonájuk. Most telt be a pohár.

ex-dr. vuk 2014.06.02. 11:37:38

@Tiszteltetem Brüsszelet: Ha megertetted volna az AB hatarozatot, akkor tudnad, hogy nem az a gond, hogy a kommentelo ne vallalna a feelosseget, hanem a kommentnek helyt ado oldalnak kell vallalnia! Mert igy a weboldal inkabb be fogja zarni a kommentelest, oncenzuraz, mert kontrollalni nem lehet.

Igenis a kommentelo vallalja a felelosseget, ne a weboldal.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:38:06

@esefe: 'Hihetetlen, hogy vannak emberek, akik örülnek, hogy valamit ezentúl nem szabad. És még ők kérik számon a polgári gondolkodást'

Ha majd nem szabad az a blog hibája lesz, nem a kormányé, aki betartatja a törvényt.

'És ezt mondom úgy, hogy rengeteg kommentelő stílusa nem teszik. De én nem akarom azokat sem kiirtani.'

Már megint félrebeszélsz. Soha senki ellen nem indult eljárás a stílusa vagy a sértegetései miatt, mert az nem BCS. Minek hazudozol?

Petyat 2014.06.02. 11:38:37

@Tiszteltetem Brüsszelet:

Hey! Lassabban! Én vállalom a felelősséget a tetteimért!

Pont az a baj, hogy akiket a törvény véd azok nem vállalják a felelősséget a tetteikért. Ha engem egy cég átver, megkárosít, nem írhatom le mit tettek velem, mert az hitelrontás. Nem hozhatom nyilvánosságra, hogy rosszul jártam ezzel is elősegítve, hogy mások ne fussanak bele a csapdába. Nem tájékoztathatom a közelgő veszélyről a potenciális ügyfeleket, partnereket, mert a törvény a csalót védi???

Nem érzed, hogy fordítva ülünk a lovon?

Politikus dettó. Nem bírom felfogni, hogy az emberek miért válasszák újra azokat a pártokat/politikusokat, akik már többször beléjük rúgtak. Hát ha nem lehet bírálni egy politikust, akkor persze hogy könnyebb 4 év múlva újra eladni magát.

Szóval én vállalnám a véleményem, de kétszer is meggondolja az ember, hogy kimondja-e az igazságot, ha tudja hogy az 2-5 millió forintba kerül. Érted már?

esefe 2014.06.02. 11:39:29

@Tiszteltetem Brüsszelet: De válaszoltam. Hogy te nem érted, az semmi nem jelent. Mondjuk megmagyarázza, hogy miért véded annyira a védhetetlent.

Ha annyira szabad lenne leírnom a véleményem, hogy lehet, hogy az AB a cégnek adott igazat, aki nehezményezte, hogy véleményt mondtak a tevékenységéről?

Ehhez igazán nem kell magas intelligencia, átlátni, ez mit is jelent.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:40:17

@ex-dr. vuk: Ne mondd már el nekem mi van abban a határozatban.

Jó lesz pontos idézet linkkel, minden egyes álításodra.

Szép sorban, akkor harmadszor: 'Hol is mondja ki az AB határozata hogy nem írhatod le a véleményedet?'

esefe 2014.06.02. 11:40:25

@Petyat: Nem lehet, hogy nem érti. Csak úgy tesz.

esefe 2014.06.02. 11:41:19

@Tiszteltetem Brüsszelet: Én nem beszélek félre. Én a tárgyról beszélek, ha te nem is érted.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:45:02

@Petyat: 'Ha engem egy cég átver, megkárosít, nem írhatom le mit tettek velem, mert az hitelrontás.'

Miért ne írhatnád le? Honnan veszed ezt a baromságot? Utána feljelentenek hitelrontásért aztán jól megnyered a pert hisz átvertek. Hol a gond?

'Hát ha nem lehet bírálni egy politikust, akkor persze hogy könnyebb 4 év múlva újra eladni magát.'

Pontosan hol is mondja ki az AB határozat hogy nem lehet bírálni egy politikust? A bírálás meg a becsületsértés/rágalmazás az 2 dolog.

'Szóval én vállalnám a véleményem, de kétszer is meggondolja az ember, hogy kimondja-e az igazságot, ha tudja hogy az 2-5 millió forintba kerül. Érted már?'

Szóval nem vállalod a bíróságot, mert félsz hogy elveszted a pert? Értem már.

igazi Ténytár 2014.06.02. 11:47:56

@Tiszteltetem Brüsszelet: Lázár ellen milyen BCS-t valósított meg a kommentelo?!

Ja, mégis perelt. Sot meg hazudott is rola, hogy nem, aztán mégis...

__________
Lázár tagadta, hogy a kommentelőket is feljelentette volna, de utóbb kiderült, hogy egy évig húzódott az ügyészségen az eljárás és idén januárban álltak el a vádtól.

444.hu/2014/04/01/lazar-janos-visszavonta-a-kommentelok-feljelenteset/
__________

esefe 2014.06.02. 11:48:05

@Tiszteltetem Brüsszelet: Hol a gond, ha bíróságra kell járkálnod, mert leírtad a véleményed? Meg a szolgáltatónak is, akinek ráadásul semmi köze a véleményedhez?

Mekkora a te IQ-d?

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:48:45

@esefe: 'Ha annyira szabad lenne leírnom a véleményem, hogy lehet, hogy az AB a cégnek adott igazat, aki nehezményezte, hogy véleményt mondtak a tevékenységéről?'

mit hazudozol már megint?

ide a határozatot

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:51:13

@esefe: - a szolgáltatónak az a köze a véleményedhez, hiszen minnél több kommentet és reklámbevételt akar a kommentekből

- Hol a gond, ha bíróságra kell járkálnod, mert leírtad a véleményed?

Ha feljelentenek akkor mész a bíróságra, jogállamban ez így szokás. Ott majd magyarázhatod a 'véleményedet' ami BCS-t valósít meg.

igazi Ténytár 2014.06.02. 11:52:03

@Tiszteltetem Brüsszelet: " MIt hazudozol már megint?"

Szóval BCS-t valósítasz itt meg? ;-) sorold a hazugságaimat. Mindig van link mindenre. Nem ugy mint az aki mindössze 2014.06.01. óta tag.

Vaki Vaki 2014.06.02. 11:55:48

@Sir Galahad: "Mondok egy hatodik lehetséges változatot is. A kommentelők regisztrálnak saját névvel, valódi elérhetőséggel és ahelyett, hogy az oldal üzemeltetőjének micsodájával vernék a csalánt, maguk vállalják a felelősséget a hozzászólásaikért. Hm?"

Teljesen igazad van, ez így tökéletesen működik, amint az államhatalom képviselőit az első és legkisebb hivatali hatalommal visszaélés után (pl. neki nem tetsző kommentelő retorziója bármi módon) vasban viszik sok évre a börtönbe.
Hm?

igazi Ténytár 2014.06.02. 11:57:53

@Tiszteltetem Brüsszelet: " Lázár és Kósa mondása sem valósít meg semmilyen BCS-t."

Közösség elleni igazgatás??? Miért is jelentette fel a Jobbik az ismert irot?

"3-4 millió embernek van komoly tartása, identitása, a többi 6-7 millió viszont nem rendelkezik ezzel.
Kósa szerint a társadalom többsége nem is igényli, hogy rendelkezzen morális tartással."

75. Vladys 2014.06.02. 11:59:03

Usákoknál azért tönkretettek egy idős embert mert azt merte telefonba mondani a barátnőjének, hogy ne lógjon feketékkel. Ezt a fajta eljárást már megszokhattuk a demokrácia és szabadság védelmezőitől.

esefe 2014.06.02. 11:59:52

@Tiszteltetem Brüsszelet: Éppen ez az amit mondtam. Nem fog heti öt feljelentésért mászkálni a bíróságra (hiába törli, ha egyszer fenn volt) és ügyvédeket tartani kurvadrágán, ha valóban köze van a kommentekhez (nincs), akkor nem lehet majd kommentelni.

Jogállamban ez úgy szokás, hogy a véleményéért (hogy például te buta vagy) senkit nem lehet beperelni És azt szabadon le is írhatod. Eddig itt is így volt. Eddig.

igazi Ténytár 2014.06.02. 12:03:12

@Vak Vaki: "Teljesen igazad van, ez így tökéletesen működik, amint az államhatalom képviselőit az első és legkisebb hivatali hatalommal visszaélés után (pl. neki nem tetsző kommentelő retorziója bármi módon) vasban viszik sok évre a börtönbe."

Érdekes, a fideszes politikusuk ezt is mondhatják a népről :

______________
A Fideszben felmerült a 'VADBARMOK' kizárása a voksolásról

nol.hu/belfold/20120522-elozetes_regisztraciot_akarnak_-1310673

Mivel a választások napja előtt meghatározott idővel kellene regisztrálni, ez azt feltételezi, hogy azok járulnak az urnákhoz, akik józan, tudatos megfontolások alapján voksolnak a nemzet jövőjére, „és nem a választási kampány finisében az ellenfelet démonizáló, lebutított kampányszövegekre vevő vadbarmok” – fogalmazott meglehetősen brutálisan az egyik FIDESZES POLITIKUS.
_________________

75. Vladys 2014.06.02. 12:05:26

@ténytár: Ez egy jó ötlet, kiszűri az X-et rajzolni képteleneket.

esefe 2014.06.02. 12:06:40

@75. Vladys: Ebből van elege az európai polgároknak, ezért egyre nagyobb a tábora az euroszkeptikusoknak. Lehet a következő választáson már nyernek is.

igazi Ténytár 2014.06.02. 12:08:01

@75. Vladys: MOricka amikor a hireket olvassa ;-))

Tönkretették?!

2 MILLIÁRD DOLLÁRT KERESETT a csapata eladásával és 1 millairdert perli a NFL-t!

A "rabszolgatartó" stílusú szövege miatt volt a balhé! (Dolgozzanak neki, de aztán a közelébe ne menjenek)

Korábban mar peres ugye is volt a mexikóik ellen tett rasszista dolgai miatt.

stb.

Igen, "szegény" ártatlan tönkretett milliárdos.

75. Vladys 2014.06.02. 12:08:40

@esefe: Attól függ mennyi zsidót lőnek le pont a választások előtt a "nácik".

esefe 2014.06.02. 12:09:27

@ténytár: Azért bele is tett valamennyit nem? Nem az eladási ár a nyereség, ha ugyan van olyan.

igazi Ténytár 2014.06.02. 12:09:34

@75. Vladys: Igen, de ha te írsz le akkor Lázár perel téged. Pedig róla nem volt ez.

Vaki Vaki 2014.06.02. 12:10:05

@Muad\\\'Dib: "De ez nem kifejezetten az alkotmánybírák felelőssége, sokkal messzebb vezet."

De az az alkotmánybírák ALKALMATLANSÁGÁRA mutat rá, ha a jogértelmezésük ezer évvel ezelőtti: a rossz hír hozóját büntetik!

Egy alkotmánybíró attól lett független és élete végéig biztos egzisztencia, hogy bátran függetlenítse a véleményét a hatalomtól, közizléstől, közhangulattól meg ilyenektől (és a véleménye úgy mellékesen bölcs, tudományosan felépített és egzakt legyen).

Ha ezt nem tudja hozni akkor MÉLTATLAN a címre és vagy elmegy vagy az egész intézményt járatja le.

75. Vladys 2014.06.02. 12:11:24

@ténytár: És neked amúgy mi közöd, vagy bárki másnak, hogy egy ember mit mond a telefonba?

igazi Ténytár 2014.06.02. 12:11:42

@esefe: Igen 2 milliárd dollart tett a csapatba... aha..

400 millióra volt értékelve a botrány előtt. Aztán a jaj el kell adnom a csapatom, de akkor se adom sirámaival szépen felverte az arat.

Zseniális üzletember, az mar igaz.

igazi Ténytár 2014.06.02. 12:12:45

@75. Vladys: Amiota az NFL alapokirata kimondja, hogy rasszizmust abszolúte nem megengedett senkitol a NFL-ben!

Muad\\\'Dib 2014.06.02. 12:13:11

@Vak Vaki:
de ő sem tudja függetleníteni magát az európai trendektől és irányoktól. Mert nyilván őt is befolyásolják, hiszen nem robot.

esefe 2014.06.02. 12:13:46

@ténytár: Te se tudod mennyiért vette és mit tett bele.

Ezzel együtt, ha kétmilliárdot adnak érte, akkor annyit ér. A többi spekuláció.

Bruteman 2014.06.02. 12:21:46

Lehetne ez szerintem jó irány is. De az az érzésem, hogy mivel a Fidesz ilyen nagy erővel támogatja, a cél - mint általában - saját hatalmuk bebiztosítása.

Mert pl. nekik miért lenne az jó , ha már egy jó névtelen, arctalan libázást sem lehetne elengedni Bajnai felé?

Mindenesetre gyanús...

Sir Galahad 2014.06.02. 12:22:41

@ténytár: Azért, mert JELENLEG erre nincs szükség, a poszt a JÖVŐRŐL szólt.

75. Vladys 2014.06.02. 12:22:56

@ténytár: Csakhogy ezt nem nyilvánosan mondta. Csúnya gondolatok miatt mikor fognak valaki lesittelni?

esefe 2014.06.02. 12:23:19

@Bruteman: Ha politikusnak ment, akkor tűrjön a libás! Mi is tűrünk eleget!

esefe 2014.06.02. 12:24:21

@75. Vladys: Hát, ha nagyon útban lesz, akkor nemsoká!:))

igazi Ténytár 2014.06.02. 12:25:24

@Vak Vaki: Mondjuk az AB székhelye 1990 óta Esztergom. Mikor is tartottak be a rajuk vonatkozó törvényt és költöztek oda? ;-))))

___________

1989. évi XXXII. törvény az Alkotmánybíróságról: 3. § Az Alkotmánybíróság székhelye Esztergom.

52. § (1) Ez a törvény a kihirdetése napján lép hatályba.
(2) Az Alkotmánybíróság működését 1990. január 1-jén kezdi meg.

____________

Mellesleg ugyanez a magyar AB mondta 2008 júniusban:

"Az Ab szerint az alkotmány alapján mindenkit egyenlően megillet a szólás joga, és ez az alapjogi védelem nem tagadható meg pusztán azért, mert az elhangzottak mások érdekét, szemléletét, érzékenységét sértik, vagy azok egyes személyekre nézve bántóak, lealacsonyítóak."

ja, hogy az elvek...

75. Vladys 2014.06.02. 12:26:00

@esefe: Azt tartom érdekesnek, hogy a szabadság élharcosai milyen vehemenciával tudják védeni az ilyen ítéleteket.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.06.02. 12:26:29

Akivel ki akarok baszni, annak beregelek az oldalára, trollkodok egy kicsit (Leírom pl, hogy a Sauerbronn mekkora egy fasz), majd tíz perc múlva beperelem.

Ügyes!

igazi Ténytár 2014.06.02. 12:27:00

@Sir Galahad: Gerinc, gerinc...tudod olyan hangoztasson ilyen "megoldásokat" aki példát mutat!

Mindössze ennyit írtam.

Vaki Vaki 2014.06.02. 12:30:22

@nu pagagyí: "Orbánék szorgosan lopkodják a máshol gyártott jogállami alkatrészeket, de amikor összerakják valahogy mindig kalasnyikov lesz a darabokból."

Kitaláltad a régi viccet:

Putyinnak rosszul mennek a dolgai így a nagy orosz tudósok készítenek egy gépet, hogy beszélhessen Stalinnal és tanácsot tudjon kérni tőle.

Stalin a következő tanácsot adja:
- Az ellenzéki vezetőket ki kell emelni és agyonlőni, a többieket befesteni kékre.
- De miért pont kékre? - kérdezi Putyin
- Tudtam, hogy csak ez lesz a problémád! - nevet Stalin

...és...

NEM IGAZ(!), hogy a viccben áthallás lenne Putyin és Orbán között!

igazi Ténytár 2014.06.02. 12:32:41

@75. Vladys: Ez a resze igaz, de errol is megy a per ott. A tobbirol az NFL-t kerdezd.

De mint mondtam, mar pereltek 3x is (2003, 2006, 2009) is a rasszista dolgai miatt (el is vesztette), ezert volt akkora durranás az ügy.

Vaki Vaki 2014.06.02. 12:33:07

@kovi1970: "Milyen becsület az kisfácán amit egy fórumon meg lehet sérteni?"

Ez egy nagyon fontos KULCSMONDAT!

75. Vladys 2014.06.02. 12:41:35

@ténytár: Nyilvánvalóan rasszista a bácsi. Ebben az esetben nem illeti meg a véleményszabadság?

A kedves aranyásója meg latinó.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2014.06.02. 12:54:05

@ex-dr. vuk: Na a faszbukos kommenetlés sem old meg semmit, 2 perc alatt lesz belőlem, vagy akárkiből Kovács József mindenféle adattal aztán majd vegzálnak, valami másik Kovácsot valahol. Én meg vígan trollkodok tovább.

Petyat 2014.06.02. 12:59:54

@Tiszteltetem Brüsszelet:

Beperellek becsületsértésért! Másodszor állítod azt, hogy nem vállalom a véleményem, meg hogy félek a bíróságtól. Talán csak nem akarok évekig bíróságra járni. Meg talán tudod, hogy polgári peres eljárásnál a vesztes fizeti a perköltséget, de az 5 év alatt amíg a bíróság szarakszik egy üggyel, meg kell finanszírozni a dolgot.

Na nézzük mibe kötöttél még bele:

Az elsőt és az utolsót már kifejtettem. Nem fogok perelni egy céget, ha nem muszáj, viszont szeretném minél több embernek elmondani, ha becstelen banda. Ha ezt kisebb közösségben teszem, akkor rendben van, de nagy nyilvánosság előtt hitelrontás. Elég hülye ötlet, hogy nyugodtan pereltessem be magam, mert úgyis nyerek, ha igazam van. Biztos nyerek? Mikor? Attól, hogy igazam van, még simán veszíthetek (dilettáns bíró, korrupció).

Nem lehet bírálni egy politikust. Maradjunk ennyiben. Szerinted milyen simán nyerhet ellenem úgy rágalmazási pert, hogy közben igazam van és a rágalom nem rágalom hanem az az igazság. Nem elég, hogy nem ül a disznóságaiért, hanem még tőlem is kaszál, aki kimondja.

Becsületsértés??? Hol van egy politikusnak becsülete? Már a felvetés is röhelyes. Szerintem a politikusok többségére nyugodtan használhatók a legdurvább sértések, annyira aljas emberek és fel se veszik. Szarnak rád. Arra is szarnak, hogy rühelled őket. Perre is csak azért mennek, mert van benne pénz. Hol érdekli őt, hogy hányan utálják?

Hiába jössz a joggal. Az a kérdés, hogy a jog kinek a szolgálatában áll.

Rágalmazás: Nem az a lényeg kinek van igaza, hanem az hogy ki mit mond.
Mentelmi jog: no komment
Ártatlanság vélelme vs önbíráskodás vs tehetetlen redőrség vs tetü lassú igazságszolgáltatás.

A bűnözőnek több joga van ebben a rohadt jogállamiságban, mint az áldozatoknak. Ha ezt nem ismered el, akkor nincs miről beszélnünk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.02. 13:01:46

@Tiszteltetem Brüsszelet:

"Miért is? Hol is mondja ki az AB határozata hogy nem írhatod le a véleményedet?

Ja hogy nem akarsz érte felelősséget vállalni? Ez nem túl pógári magatartásforma."

Ha a kommentelésért 10 év börtön jár, attól még mindig nincs tiltva. Csak éppen vállald a 10 év börtönt, ha le mered írni, hogy véleményed szerint lézerjános egy csaló gazember.

Nem is szükséges tiltani valamit, elég az is, ha súlyos szankciók járnak érte.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.02. 13:03:03

@esefe:

"Nézd meg pereltek e mostanában politikusok blogokat!"

Jól emlékszem, hogy lézerjani nemrég perelt egy kommentelőt?

csak egy néző 2014.06.02. 13:03:07

Megsérteni a becsületét csak annak lehet, akinek van. Így egyből kihullanak a politikusok.
Egyébként pedig...
A kommenteléshez majd meg kell venni a "Nemzeti Billentyűzetet", amin csak számozott billentyű lesz és szabadon megválaszthatod a kommented szövegét, elvégre ez egy szabad ország és szólásszabadság van. Azt írhatod meg szabadon, amit szabad.Egyébként pedig...
1-es billentyű: Magyarország így szeretlek,
2-es billentyű: Hajrá Magyarok
3-as bilelntyű: Hajrá fidesz
4-es bllentyű: Csak a fidesz
5-ös billentyű. Magyarország jobban teljesít
6-os billentyű: Viktor, Viktor, Viktor.......
7-es billentyű: Zelmúlt nyolc év
8-as billentyű: Gyurcsány takarodj
9-es billentyű: Bukott baloldal
10-es billentyű: Mocskos ballibsibolsizsidóhazaáruló

Bruteman 2014.06.02. 13:07:48

@esefe: Köszi az illusztrációt :)

Én különben abba a szerencsés körbe tartozom, aki nem veszi személyes sértésnek, ha (joggal/jogtalanul) mocskolnak egy politikust.

Nem vagyok érintett.

Byk001 2014.06.02. 13:09:15

@75. Vladys: De megilleti. Viszont a sötét bőrű játékosait is megilleti az a jog, hogy ne tetsszen nekik, sőt a többi sötét bőrű játékost is, és az NBA-t (nem NFL csapat a Clippers) is megilleti a jog, hogy ne tetsszen neki, ha a játékosok és a nézők nemtetszése miatt hátránya származik. Szóval mindenkit megillet a jog, hogy véleménye legyen, de viselnie kell a véleménye következményeit.

... és itt visszakanyarodva az AB döntéshez ... ő viselje a következményeit, ne a telefontársaság, amelyik a szolgáltatást nyújtotta, ahol a véleményét kifejtette.
Ha véleményem kiplakátolom a járdán, akkor az önkormányzatot megbüntetik? Vagy az elműt, ha a villanyoszlopra teszem a röplapomat?

ex-dr. vuk 2014.06.02. 13:51:21

@Tiszteltetem Brüsszelet: akkor harmadszor: azt sehol, de a szolgaltatora atharitott felelosseg miatt a szolgaltato oncenzurara fog kenyszerulni es/vagy teljesen megszunteti a hozzaszolasi lehetosegeket, es ezzel velemenyek megjelenitesi platformjat.

Erted mar?

Ha CSAK a kommentelo felelos a kommentjeert, az tiszta sor, a szolgaltato platfogmot biztosit, a kommentelo meg eldonti, hogy amit tesz az jogszeru-e. Ez olyan, mintha a kocsmaban elhangzottakert a pultos/tulajdonos lenne a felelos, vagy az utcan elhangzottakert az onkormanyzat.

turista a saját országában 2014.06.02. 13:58:13

@ténytár: "Érdekesen a cigányellenes topik a legnépszerűbb és mindig aktív. De ugye tudjuk rájuk nem vonatkozik az ilyen "blog" védelem)"

Engem akkor tiltottak ki az index fórumáról, még 2010 előtt, mikor a cigánygyilkosságok és a Jobbik retorikája között bizonyos kapcsolatot véltem fölfedezni, és ennek hangot is adtam.

Advanced Flight 2014.06.02. 13:58:24

@ténytár: 2011. évi CLI. törvény az alkotmanybirosagrol 3. §: az alkotmanybirosag székhelye Budapest.
Képzelem, mennyire igaz a többi dumad :-P

randomuser1 2014.06.02. 14:05:05

"Vigyázat, sötét és szakmailag teljesen megalapozatlan disztópia következik."
és tényleg az :)

ex-dr. vuk 2014.06.02. 14:05:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Orwelli kornyezetben ("1984") ez ugy nezett ki, hogy nincsenek (irott) torvenyek, de vannak bizonyos dolgok, amiert elvisznek (eltunsz, kiradiroznak a tortenelembol). Igy aztan a nep tobbe kevesbe megtanulta, hogy mit szabad es mit nem.
:D

Lehet ez meg nalunk is igy.

ex-dr. vuk 2014.06.02. 14:17:31

@Byk001: "Szóval mindenkit megillet a jog, hogy véleménye legyen, de viselnie kell a véleménye következményeit."

Remelem nem jogi kovetkezmenyekre gondoltal. Ha valahol egy VELEMENYnek jogi kovetkezmenyei vannak, az mar reg rossz.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2014.06.02. 15:00:59

@Tiszteltetem Brüsszelet: Persze barátom, neked lesz esélyed egy pert megnyerni, mondjuk egy céggel szemben aki alkalmaz majd 4 ügyvédet, meg neves ügyvédi irodákat. Te meg majd ugye előre kifizetsz egy normális ügyvédnek pár missit, hogy hátha megnyered. Nem beszélve arról, hogy ott lesz majd mindenhol apró betűben elektormikroszkóppal láthatóan, hogy te mindennel egyetértettél és nem élsz semmi panasszal soha.

A megoldás egyszerű, külföldi bejegyzett domain és csókolom. Lehet menni sóhivatalban.

Meglátásom szerint, egy politikussal szemben nincs becsület sértés, mert akinek nincs becsülete meg se sérthető. Ha valaki politikus akar lenni akkor el kellene fogadni azt, hogy rá bármit bármikor bárki mondhat rá. Nem tetszik ellehet menni dolgozni, ha semmitevésből akar megélni fizessen érte azzal, hogy bárki bármikor szembe köpheti, és szart is kenhet a picike pofikájára, akár névtelenül is.

Másrészt Lézer János akinek semmilyen nincsen kijelentésével megsértett sőt becsületembe gázolt sőt az ország lakosságának 2/3-ba. Tehát nekem és az ország 2/3 kártérítéssel tartozik. Mert ha nekem/nekünk nem lehet akkor neki sem. Ennyi.

ex-dr. vuk 2014.06.02. 15:36:33

@Tiszteltetem Brüsszelet: meg mindig nem erted, hogy az AB hatarozattal az a baj, hogy a WEBOLDAL uzemeltetojenek kell vallalni a felelosseget, nem a kommentelonek! A weboldal uzemeltetoje hogyan vallalhatna a kockazatot, hogy a kommentelonek igaza van-e vagy sem? Nyilvan nem tudja, igy aztan a cenzura azonnal beindul.

takaba 2014.06.02. 17:56:16

@odamondó: Sajnos igen. Szó szerint úgy van, ahogy írod, hogy "többen beledöglöttek már".

takaba 2014.06.02. 18:04:56

@trev: - ha a te házadban a vendégeid összeszarják a klozetet, hogy az elöntse az alsó lakót, akkor igen, van felelősséged.
A honlapok egy része azért kommenteltet, mert az növeli a látogatottságot, hozza hirdetési bevételt. A másik része lájkkurvaságból csinálja. Mindkettő önérdekből engedi be a másra köpködőket. Amíg így van, felelős.
(Ha csak a szabad eszmék nagyszerű cseréje volna a cél, akkor azt valós névvel, tagsággal vagy akár zárt bloggal is meg lehetne oldani, és ott nincs megengedhetetlen modor, viszont van szabad vélemény. Aki annál jobban hallatni akarná a hangját, indítson saját blogot.)

odamondó 2014.06.02. 18:31:52

@nu pagagyí: én veled értek egyet elhiheted. Azt kritizáltam, hogy ehhez más emberek bólogatnak.

@takaba: légyszíves adjál már példákat ahol 2 névtelen szócsatája bármit okozott. Ja nem tudsz.

75. Vladys 2014.06.02. 23:04:35

@Byk001: Senki nem mondta, hogy csak őt illeti a véleményszabadság. Mindenki kiállhatott volna elmondani a nemtetszését. A játékosai nyugodtan sztrájkolhattak volna emiatt, de a véleményt ne keverjük már össze a gigabüntetéssel. A példád meg nem jó, mert:
1. Nyilvános
2. Itt sem a vélemény miatt büntetnek, hanem a rongálás miatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.02. 23:19:46

@kovi1970:

Hogy elhallgattál, te idióta. :D

Byk001 2014.06.03. 06:27:43

@ex-dr. vuk: Természetesen nem jogi következményre gondoltam

Byk001 2014.06.03. 06:29:34

@75. Vladys: A példám már (mint írtam is), nem a Clippers tulajdonosának telefonbeszélgetésére volt reakció, hanem az Alkotmánybíróság döntésére.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.03. 06:50:27

@Byk001:

Ezzel csak az a gond, hogy egy lézerjani-féle egy sima véleményért is meghurcolhat. Hiába lesz végül igazad, vagy vonja vissza a vádat egy év múlva, téged akkor is meghurcoltak, végig ott lóg a fejed fölött egy akár milliós büntetés réme, ami téged és a családodat is tönkreteheti. És addig is fizetheted az ügyvédet saját zsebből. Lézerjani meg röhög a markába, neki nem összeg az, amit a végén esetleg ráfizet, ha egyáltalán.

Igaz, hogy nálunk a vesztes fizeti a per- és ügyvédi költséget, de úgy tudom - javítson ki egy hozzáértő, ha tévedek -, a bíróság csak egyfajta norma szerinti ügyvédi díjat fizettet meg a vesztessel. Ha a te ügyvéded drágábban dolgozik, ami pedig holtbiztos, mert a normák köszönő viszontban sincsenek a tényleges ügyvédi díjakkal, akkor hiába nyered meg a pert, hiába kötelezi a bíróság a vesztest a normatív ügyvédi díj megfizetésére, te mégis százezreket, milliókat fizethetsz rá az ügyre.

Értem én persze, hogy a poszt a szolgáltatóra testált felelősségről szól, de ugyanez a bizonytalanság - ahogy sokan leírták - egy szolgáltatónak sem hiányzik.

Nonszensz, hogy valakit a véleményéért perbe fogjanak, de erre halad a szabad és demokratikus világ.

igazi Ténytár 2014.06.05. 08:08:24

@Advanced Flight: IQ bajnok szektatag!

Az az elozo alkotmanybol volt. Es azert volt idezve, hogy lassuk az AB 22 evig nem tartotta be magara vonatkozva a torvenyeket.

igazi Ténytár 2014.06.05. 08:09:44

@75. Vladys: De megilleti. Ahogy az NFL-t meg a sajat szabalyzata!

Amiben - na vajon miert is van benne?! - konretan alapszabaly hogy rasszizmus azx nem megengedett senkinek ott.

Szúrófény 2014.06.07. 14:50:22

@Muad\\\'Dib: "Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod."
- Voltaire
A sidó nem más, mint egy barbarisztikus és kegyetlen élősdi más népek nyakán. A legnagyobb ellensége minden fejlődésnek, visszakövetelője minden rothadásnak. Egyetlen egy erő tartja össze őket: a mások iránti olthatatlan gyűlölete, a befogadó nemzetek nagylelkűsége ellenére!— Voltaire
Megteremtették az antiszemitizmust, mint védő tabut. Ez a tabu jól bevált arra, hogy minden kritikát, minden jogos emberi felháborodást torkon fojtsanak vele! Szabó Dezső!
„Aki el akarja nyomni a kritikát: annak vagy becstelen szándékai vannak, vagy érzi a maga szellemi silányságát.” Szabó Dezső A nemzeti egység fogalma, határai, feltételei

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.07. 14:55:58

@Szúrófény:

Pakolj, holnap reggel már ott lesz érted a fekete autó.

süti beállítások módosítása