Eget mér és bólint: ilyen felhőkarcolókról álmodnak a legmerészebb építészek

2015.04.11. 15:12 habba

Ha felhőkarcolásról van szó, határtalan az emberiség fantáziája. Ez a csillapíthatatlan késztetés, hogy a jóisten talpát bökdöső tornyokat építsünk, bizonyára a gótika korából ered, amikor minden püspök és őrgróf abban mérte össze a libidóját, hogy ki tud nagyobb dómot felhúzni. A felhőkarcoló építés ennek a késztetésnek a szekularizált változata, azzal a különbséggel, hogy manapság arab sejkek és kínai mágnások hübriszének ágaskodását figyelhetjük meg a nemes vetélkedésben. Valljuk be, mi is szívesen tátogunk az újabb és újabb magassági rekordokon, de az ember ma már mégis kicsit többet vár egy felhőkarcolótól, minthogy bazi nagy legyen. Az eVolo építészeti magazin valószínűleg hasonló megfontolásból alapította 2006-ban azt a díjat, amit minden évben a legújítóbb szellemű felhőkarcoló-tervnek ítélnek oda. Az elképesztő, többnyire kifejezetten utópikus ötleteket felvonultató versenyről már tavaly is írtunk, de az idei mezőny minden korábbinál őrültebb koncepciókból áll, íme a kedvenceink.

Olajfúrótoronyból vadaspark

A Noah Oasis a mezőny egyik legkevésbé felhőkarcolószerű építménye, tulajdonképpen egy üzemen kívüli tengeri fúrótornyból kialakított mesterséges biotóp. Korántsem egy magára hagyott ipari létesítményről van szó, aminek sáros-poros szutykaiba néhány invazív gyomnövény gyökeret eresztett, hanem egy önmagát ellátó és fejlesztő épületről, ami még az olajkatasztrófák maradékának eltakarításában is segít. Az oázis az olajfoltokat abszorbeálva és energiájukat újrahasznosítva ágakhoz hasonló, csöves műanyag építőelemeket állít elő (természetesen 3D nyomatással) ebben növekdhet aztán az égig érő fű meg fa. Az épületnek emellett arra is van gondja, hogy a potya energiából a korallképződést is felpörgesse egy kicsit a ház körül. 

evolo_olaj.jpg

Felhőfogó

Igen, pont az csinálja, amit a neve sejtet: elkapja a gyanútlanul feléje sodródó bárányfelhőket, és kifacsarja őket az utolsó cseppig - igazán kézenfekvő és frappáns vízgazdálkodási megoldás a párában gazdag óceánok és esőerdők környékén. A Boris Vian regénybe illő, pitypangba oltott mákgubó annyira kecses és elegáns konstrukció, hogy akár a már-már gyanúsan brilliáns csapadékcsapda nélkül is érdemes lenne megépíteni.

felhofogo.jpg

Így csalja tőrbe a felhőket: 

felho2.jpg

(Informatikával hivatásszerűen foglalkozó olvasóinknak jelezzük, hogy nem olyan cloud storage-ról van szó.)

Piramis matrjoska

Egy különösen szép geometriai feladat szemléltető ábráját látjuk, ami a kis piramis és a nagy piramis közötti titkos arányokat tárja fel, de az is lehet, hogy egy építészetelméleti példabeszéddel van dolgunk, amely abban a tanulságban összegződik majd, hogy régi és új szépen megfér egymás mellett, sőt akár egymásban is. A Bio-Pyramid (igen, magyarul sajnos biopiramis) valójában ismét egy elfajzott és kevéssé toronyházszerű felhőkarocoló, amit ennek ellenére szerencsére nem diszkvalifikálták a versenyből. Megálmodója a belsejébe ökológiai labort tervezett, ettől az épület úgy fest, mint egy hatalmas üvegház, benne egy üde oázissal és némi kulturális örökséggel.

piramis.jpg

Time Square a magasban

A toronyba zárt, függőleges városok ötlete szinte minden évben felbukkan az eVolon, tavaly is láttunk ilyet. Ezt a mostanit azért mutatjuk meg, mert a világ egyik leghíresebb terének vertikális kiterjesztéséről fantáziál, és az ilyesmiben mindig partnerek vagyunk. Így fog tehát kinézni a Time Square nagy korában, másfél kilóméteres kiterjedésben. Lesz benne pláza, iroda, strand, színház, múzeum, farm (naná!), hegyvidéket formázó park és egy stadion a Yankees-nek...

timesquare.jpg

Hibrid toronyház, sziklából és üvegből

A Limestone Skyscrapers projekt két kínai építész terve, nyilván nem véltlenül, ha valakik, ők biztosan láttak már kitermelt hegyoldalt, ahol azelőtt tisztességes vegetáció tenyészett. A bányászat során ejtett tájsebeket egészen érdekes megoldással kezelnék: mivel a reménytelenül lecsupaszított hegyre nemigen lehet a növényzetet visszatelepíteni, inkább a sziklafalra tapasztott üvegépületekkel fednék el a csúf látványt. Fák helyett embereket a hegyoldalba, ez is rekultiváció, nem?

banyavaros.jpg

Egy elegáns bányászváros:

banya.jpg

A nagy kiberzizi

Egor Orlov Cybertopia nevű munkáját a zsűri valószínűleg se kiköpni, se lenyelni nem tudta, úgyhogy inkább megszavazott neki egy harmadik helyezést. A Christopher Nolan, Escher és egy betépett reklámgrafikus közös tripjének tűnő koncepció lényege, hogy a fizikai világot a virtuálissal  összecsúsztatva kitágított tereket és képzeteket hoz létre. Az jutott eszünkbe, hogy ilyen lehet az internet megtestesülése, nem véletlen, hogy a tervezők maguk is az "égbolt wikipédiájaként" hivatoznak rá. Építészet és augmented reality együtt - valami ilyesmi lenne a lényeg, aki szeretné jobban megérteni, hogyan lehet élni ebben a szájberizében, kattintson ide.

cyber.jpg
 Ilyesmi lehet a posztmodern Sagrada Familia multimédiás kiadásban.

zizi1.jpg

Geológiai kalandpark a város fölött

Amikor az utolsó gleccser is elolvadt, és a bugacpusztai ősborókás helyén már csak tyúkhúr nő, minden bizonnyal ilyen helyeken fogjuk majd mutogatni unokáinknak, hogy milyen volt régen a természet. Az Essence félig áttetsző, sejtelmes, derengő fényben fürdő falai már kívülről is különleges látványt nyújtanak:

essence.jpg

Pedig ami odabent fogad, az egy még izgalmasabb világ, sőt, nyugodtan mondhatjuk, maga a világ: hegyek, folyók, esőerdők, sivatagok, sztyeppék és vízesések, a Föld jellegzetes geológiai alakzatai és élőhelyei, szintenként váltakozva.

essence_2.jpg

Van hófödte hegycsúcs...

essence_4.jpg

és lankás walesi táj:

essence_3.jpg

Talán nem véleltlen, hogy ez a koncepció nyerte az eVolo fődíját, az efféle versenyeken többnyire azok viszik el a pálmát, akik mernek nagyot álmodni. És hát miért ne tennék, a papír elbírja.

Szemfüles olvasóinknak közben bizonyára feltűnt, hogy a második helyezettet nagyvonalúan átugrottuk. Nos, nincs mit szépíteni, semmi különlegeset nem találtunk benne, valószínűleg lefizették a zsűrit. Aki mégis kíváncsi rá, kattintson ide, utána viszont feltétlenül nézze meg a többi kiemelt pályamunkát is!

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr637357574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása