2030: nem lesz se villany-, se gázóra. A távleolvasás már ma is megoldható lenne

2010.01.20. 15:21 Zubreczki Dávid
nagyisti: IMG 1664

Legalábbis azt nyilatkozta tegnap az Elmű kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak, hogy 

Ma már nincs szükség se villany-, se gázórára, mivel technikailag megoldható a távleolvasás, a mérőeszközökön mért érték és a számlán megjelenő adatok közötti bonyolult összefüggést pedig úgysem lehet értelmezni. (...) Egyelőre az ipari fogyasztóknál oldható meg ez a rendszer, teljes kiépítésére még 20 évet kell várni.


Persze a gáz-, villanyóra megszüntetése sajnos nem jelenti azt, hogy nem kell díjat fizetnünk, mint ahogy egy hagyományos óra megszüntetésével sem állíthatjuk meg az idő múlását.

Az ipari fogyasztóknál már szinte mindenütt intelligens vagyis mikroprocesszor alapú mérők működnek, amit persze előbb-utóbb a háztartásokban is jó lenne bevezetni, de ehhez internetcsatlakozásra és laptopra van szükség az igazgató szerint (bár ez a laptop nem igazán egyértelmű nekem, de az biztos, hogy számítógépre szükség lesz hozzá).

Gondolom semmi akadálya a vízóra távleolvasásának, az akkorra közművé (vagy talán teljesen ingyenessé) váló internetet pedig már most is így olvassák le. Megjegyzem a legkorszerűbb távfűtésű lakásokba ugyanígy nem kell bemennie az adatrögzítéshez.

(Bár a témához csak közvetve kapcsolódik, megjegyzem, hogy a képen látható különös szerkezethez nagyisti a következőket fűzte az Indafotón:

Ez a villanyora, ugy mukodik, hogy 1 fontot be kell dobni es akkor van aram, amig le nem jar...aztan megall minden amig megint be nem dobjuk a penzt...ilyen kene otthonra is :))

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: it gáz energia fűtés távérzékelés villamosenergia

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr331687748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.01.20. 16:42:34

20 év? Hát az nagyon sok. Az ingyenes internetet legfeljebb úgy tudnám elképzelni, hogy hasonló távszolgáltatásokhoz egy minimális sávszélességű, de valóban ingyenes internethálózat (közmű...) működjön. A net nagy üzlet, biztosan fizetős marad a "használható" szolgáltatás. No meg a nyugdíjas nénik kivel fognak így szóba elegyedni meg kávéjukat tukmálni, ha nem jön a kedves leolvasó úr? :-)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.01.20. 16:56:58

@retekblog: az internet szerintem sem lesz fizetős. viszont a jövő nénikéi ma dögös negyvenesek, szóval valószínűleg netezni fognak : )

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.01.20. 17:50:14

@~dá~: Szóval miattuk kell 20 évet várni! :-)

kispista 2010.01.20. 20:44:33

Attól még lesz villanyóra, hogy nem helyben olvassák le. Csak villanyóraleolvasó nem lesz

Idióta újságíró.

saabi 2010.01.21. 08:09:11

Hozzánk már most sem jön leolvasó, csak évente egyszer. A többi hónapban nekem kell lejelentenem az óraállást. És még csak nem is fizetnek ezért. :-(

tiburi 2010.01.23. 19:22:42

Romániában 1980 óta rádiós leolvasás van, hihetetlen hogy itt még 20 évig a lakosnak kell leolvasgatni az adatokat és szerencsétlenkednie kell.

shaark 2010.01.30. 09:16:10

Svédországban is már évek óta távleolvasás van, az áramszolgáltató a hálózaton kéri le az adatokat, amit nyomon követhet az ember egy weboldalon. Már megint túlbonyolítják a leolvasást, minek internet hozzá? :)

J. B. 2010.02.01. 12:24:27

Nem kell hozzá internet, mármint felhasználói oldalon előfizetett. Ezek az eszközök általában GPRS kapcsolattal küldik fel az adatokat, a fogyasztó semmit nem vesz belőle észre. Ha érdekel a téma, keressetek rá, hogy "smart metering", mostanában nagyon menő ezzel foglalkozni. Jelenleg a mi cégünknek is egy ilyesmi az új sikervárományos terméke, épp a brossúráját írom. :)

nyelv-ész 2010.04.14. 16:04:32

@J. B.: A smart metering most tényleg nagyon trendi, de a távleolvasáshoz nem feltétlen kell sem internet, sem gprs, mert olyan kis adatmennyiséget kell mozgatni, hogy ahhoz egy egyszerű rádiós kapcsolat is elég. Mondjuk a 27 MHz pont elég rá. Tudod, melyik freki ez?

nyelv-ész 2010.04.14. 16:07:28

@kispista: Igen, a villanyóra meg a gázóra ott lesz továbbra is, de majd lesz egy olyan kijelző is rajta, amin a derék háziasszony leolvashatja, hogy mennyibe került neki az, hogy bekapcsolva felejtette a vasalót, miközben bámulta a tévében a maunikasót.

süti beállítások módosítása