A világ egyik legjelentősebb biotechnológiai régiója lehetünk

2010.02.02. 10:24 Zubreczki Dávid

2030-ra a magyar biotechnológiai szektor tovább erősödik, bekerül az Európai Unió kiemelkedő biorégióinak sorába, és néhány szegmense a globális élvonalba tartozik majd. A sikeres magyar biotechnológia mérhetően hozzájárul az emberek jólétéhez – az ágazat gazdasági erején, az emberek egészségi állapotának javításán, az élelmiszerek minőségén, az ország energiafüggőségének csökkentésén és a környezetvédelmen keresztül.

- jósolja a mai Népszabadság annak kapcsán, hogy tudományos konferenciával ünnepelte Szegeden a Solvo Zrt. megalakulásának 10. évfordulóját. Mondjuk a kitételben kevesebb konkrétum van, mint ami a Bölcsek Tanácsának oktatási elképzeléseiről kiszivárgott, de ettől függetlenül valóban sikerágazat lehet a biotech.

Egyrészt van egy csomó briliáns ötlet,a melyek úgy tűnnek külföldön is eladhatók, meg valahogy ezen a területen látszólag működik az egyetemi spin-off modell. Ráadásul a budapesti hegemóniát megtörve, elsősorban Szegeden.

A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni az elmúlt évekből a Solvo (tesztrendszerek fejlesztése) mellett  a KPS (genetikai teszt a tüdőrák ellen), a Thales Nano (labor berendezések), Avicor (humán DNS-csip), M.E.Trial Master (gyógyszerkutatás), Tonosoft (orvosiműszer-technika) sikereit is, vagy épp a 3DHistec-ét, amelyik a biológiai témákat a másik nagy világsikerre esélyes magyar ágazattal, a háromdimenziós megjelenítéssel ötvözi.

A kihívást már csak azt jelenti, hogy a cégeket rávegyék: itthon maradjanak, magyarországi székhellyel. Az innováció és a K+F ösztönzése megérne egy bővebb posztot. Még visszatérek a témára!

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: gazdaság szeged biotechnológia

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr751722088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása