A minierőműveké a jövő? Energiát termelhetnek a talajvizes kutak is

2010.06.03. 09:12 Zubreczki Dávid

Kulcs kerekeskút

Nem is oylan rég volt szó arról, hogy most akkor mekkora és mire is használható a magyar földhőkincs ? Pontos eredményeket, persze nem mondott senki, de lehet hogy pár év múlva már okosabbak leszünk. Egy közelmúltban kilőtt sajtóközlemény szerint a Műegyetem norvég idegenlégiósokkal erősített csapata minierőművekkel kezdett kísérletezni.

Ez nem csak a helyi energiatermelés jövője miatt érdekes (mert lehet ugye házi atomerőművekkel kísérleteztek korábban is), hanem azért mert a biomassza mellett egy olyan alternatív energiaforrást vonna be, amelyet eléggé elhanyagoltak az utóbbi időben: a talajvizes kutakat. A közlemény lényege alant:

 

Magyarországon valódi kincset rejt a föld mélye: meleg vizet, forró gőzt. Sokan beszélnek arról, hogy ez a hatalmas energiakészlet milyen nagy hasznot hozhat egyszer, de valójában senki nem tudja pontosan mekkorát, mikor és főleg hogyan. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai norvég kutatókkal a föld hőjét és a biomasszát együtt hasznosító minierőművek kutatásába, fejlesztésébe fogtak. Most azt vizsgálják, mennyire pótolhatják ezek a létesítmények az egyre fogyó földgáz- és kőolajkészletet, illetve mennyire csökkenthetjük velük hazánk energiafüggőségét.

A magyarországi energiatermelés nincs könnyű helyzetben. A fosszilis energiahordozók (kőolaj, földgáz, szén) hazai készletei kimerültek, importfüggésünk ezen a területen több mint nyolcvan százalékos, ráadásul behozatalunk jórészt egyetlen államtól, Oroszországtól függ. Emellett nem elhanyagolható szempont az energiahordozók drágulása sem, miközben az éghajlatváltozásra, a környezetünkre, a természeti értékekre is tekintettel kell lennünk. Ez pedig nem pusztán a lelkiismeretünkön múlik, hisz az EU energiapolitikája is ezt diktálja. Ha sikerülne az alternatív forrásokat jobban bekapcsolni a hazai energiatermelésbe, azzal nem csak a fenti problémák enyhülnének, de egyúttal élénkülne a gazdaság, csökkenne a munkanélküliek száma, javulna termőföldek kihasználtsága, ami a vidék népességmegtartó erejét is növelné.

Szerencsére Magyarország igen gazdag megújuló energiaforrásokban. A legfontosabb a biomassza és a geotermális energia, de a szél- és napenergia-készletek is jelentősek. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint két norvég kutatóintézet (a Trondheimi Egyetem és a Norvég Geotechnikai Intézet) munkatársai most azt vizsgálják, hogyan lehetne kombinálni hazánkban a biomassza, valamint a geotermális (földhő, talajhő) alapú technológiákat.

Terveik szerint nemcsak (a főként a Dél-Alföldön és a Délnyugat-Dunántúlon található) geotermális kutakat hasznosíthatnánk, de akár az országszerte elterjedt talajvizeseket is. Ez utóbbiaknál a hőszivattyús technológia  minierőműként működhetne egy biomassza-kazánnal kombinálva. Egy  ilyen továbbfejlesztésre alkalmas prototípus már működik is Sülysápon.

A kutatók most egyrészt azt vizsgálják, milyen környezeti hatásai lehetnek a rendszer bevezetésének, elterjedésének. Ez komoly munkát igényel, hisz a piacon jelenleg nincsenek ilyen termékek, vagyis nem csak a kibocsátásukat, de az élettartamukat és majdani újrahasznosításukat, ártalmatlanításukat is figyelembe kell venni. A munka 2009 áprilisában indult, de az előzetes elemzések már most azt mutatják, hogy a jövőben gyártott termékek piac- és versenyképesek lesznek, így a projekt gazdasági értelemben is fenntarthatóvá válik. Erre enged következtetni az ipari partnerek fokozott érdeklődése is.

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: energia erőmű biomassza sülysáp geotermikus energia minierőmű

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr722052690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ILLED 2010.06.03. 12:44:36

"Ez utóbbiaknál a hőszivattyús technológia minierőműként működhetne egy biomassza-kazánnal kombinálva."

De hogyan? Nincs erről több infó? A talajvízben nincs akkora hő, sőt szinte semmi sincs, igazából a mi kutunk vize jéghideg, abban hűtjük a dinnyét nyáron.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.06.03. 16:08:44

Kint a zöldben lakók rendszeresen égetik az avart, lehullott ágakat, száraz füvet stb. Azon vajon azt miért nem gondolkoznak, hogy ezt az energiát minierőművekben hadra fogják?

süti beállítások módosítása