Világon egyedülálló cédégyűjteményt adtak ki - Futurista a Szigeten

2010.08.13. 13:57 Zubreczki Dávid

A Sziget remek terep arra, hogy teszteljék a jövő rendszereit, hiszen van egy csomó ember, aki elég nyitott mindenre. Ilyen volt például, amikor tavalyelőtt kamerás mobilokkal fényképezhető 2D-s vonalkódokkal kísérleteztek, ami azóta már elég sok helyen megjelent. Elhatároztam tehát, ha már úgyis kinn vagyok, összegyűjtöm ezeket a futurista-témákat. Nem gondoltam volna, hogy kapásból egy egész másmilyen, hagyományőrzős projektre akadok.

Van a Szigetnek egy Hungarikum Falu nevű helye, ahol a kárpát-medencei néphagyományokat mutatják be lekvárfőzéstől a hajfonáson át a néptáncig. Ide szervezték egy vadonatúj cédésorozat beharangozóját, pontosabban a tervezett 50-es széria első 28 darabjáét. Ennek a kezdeményezésnek a célja, bemutatni a Kárpát-medence még mindig (vagy legalábbis a 90-es évek végén még) élő népzenéjét, összegyűjteni, stúdióba vinni és felvenni azokat a még élő muzsikusokat, akik híven őrzik a vidék magyar, szlovák, román, zsidó, cigány, rutén, sokác stb. népzenéjét.

Ez olyan jól sikerült, hogy ma a mi régiónkban van legjobban dokumentálva az ezredforduló népzenéje egész Európában, sőt az egész világon. Nem véletlenül Utolsó óra a program neve, a kilencvenes évek végén felvett zenészeknek sajnos alig a fele él ma már.

Büszkék lehetünk, hogy több mint száz olyan zenekart sikerült még a mikrofonok elé ültetni, amelyek bármelyike akár egy magyar Buena Vista Social Club lehetne. A cédéken hallható zenék karrierje pedig csak most indul: a szigetes bemutató után Európa legnagyobb gyűjteményeibe kerül a cédék egy-egy példánya.

Na persze lehet morogni, hogy ki a fene fog CD-t hallgatni 2030-ban, de nem ez a lényeg. A gramofonja sincs ma már senkinek, a felvételek mégis használhatók: számos népzenét játszó együttes azok alapján dolgozik ma is (arról nem is beszélve, hogy például az így rögzített műdalok jelentős része például a neten is fenn van).

Húsz év múlva már szinte kizárt, hogy lesznek még olyan zenészek, akik élő néphagyományként örökölve (és nem tanultan) játsszák a népzenét (a mai Magyarország területén gyakorlatilag már most sincsenek), ám ez a világon egyedülálló gyűjtemény segíthet a kultúra megőrzésében.

Bővebben a programról: utolsoora.hu

Hétvégén két másik szigetes projekt jön a jövőből: egy nagyon ígéretes és egy egyelőre rémesen működő...

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: zene kultura hagyományőrzés

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr942219114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2010.08.13. 14:16:41

nagyon örvendetes program ez :)

(a cikkíró olvassa el egyszer, mielőtt élesíti a posztot, 3-4 olyan mondat van benne aminek se eleje se vége...)

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2010.08.13. 14:19:50

igen, kicsit látszik, hogy már az ötödik napot töltöd kinn :)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.08.13. 14:24:51

@Hurrá Torpedó: @dzsilla: köszi, h szóltatok, kicsit összecsaptam siettemben, de most azt hiszem, mindent helyre tettem :D

süti beállítások módosítása